Contele indragostit
Pe o cruce de piatra din satul bihorean Valea Mare de Codru, se afla o inscriptie pe care, dupa ce o citesti, te simti indemnat sa-i afli intelesul ascuns. O inscriptie scrisa in ungureste si care inchide in ea o poveste de dragoste veche de o suta cincizeci de ani. O poveste, astazi greu de imaginat, intre un nobil occidental si o tanara romancuta care i-a furat inima.
"Suflet nobil, odihneste-te/ la sanul lui Dumnezeu/ ale carui raze au stralucit/ pe obrajii tai./ Trupul tau - sub acest mormant,/ sufletul tau - sus in rai./ Cine ti-a vazut fata cand mureai/ nu se mai ingrozeste de moarte.
Intru amintirea Elisabetei Galea,
Logodnicul ei, Carol Eduard contele Stuart - Albany"
Sentimentele contelui Carol Stuart, duce de Albany, au ramas adanc sapate in piatra de mormant, asezata in 1867 la capataiul celei care a platit cu viata, dragostea ei fata de descendentul casei regale din Scotia. Un gutui a crescut protector peste insemnul iubirii. Ca intr-o intelegere tainica, pomul face corp comun cu piatra, pana la inaltimea crucii, apoi isi curbeaza tulpina spre miazazi, venind parca in completarea bratului lipsa, spart de niste raufacatori in 1918, dupa alipirea Ardealului la tara mama.
Povestea de iubire dintre fiica preotului din Valea Mare de Codru si Contele Stuart si-a pastrat intreaga emotie, chiar si acum, dupa un secol si jumatate. "I-au zis Mandra Lumii, asa era de frumoasa, iara contele venea la ea cu calul in spume, asa-i era de draga", spun localnicii, care stiu povestea de la strabunii lor.
Mandra Lumii
Crucea scrisa din curtea bisericii Drumul care duce spre localitatea unde s-a nascut "Mandra Lumii" trece pe langa o padure lunga si deasa. Satul, asezat idilic pe o colina, isi deschide larg marginile, intr-o vale ce se numeste Valea Codrului. Strabat o ulita pustie, cu