Noua legislaţie a muncii care a stârnit foarte multe controverse între patronate, sindicate şi reprezentanţi ai Guvernului, va intra în vigoare astăzi, 30 aprilie. Astfel, printre cele mai importante modificări sunt cele referitoare la concediere, perioadele de probă şi preaviz ori munca la negru.
Principalele modificări aduse de proiect vizează:
- revizuirea reglementărilor privind aplicarea clauzei de neconcurenţă. Astfel, angajatorul poate renunţa unilateral la clauza de neconcurenţă prevăzută în contract, plata indemnizaţiei de neconcurenţă încetând după minimum 30 de zile de la notificarea scrisă adresată salariatului de către angajator privind denunţarea acesteia.
- revizuirea perioadelor de probă instituite pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 45 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
- eliminarea interdicţiei privind angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post.
Perioada în care se pot face angajări succesive de probă a mai multor persoane pentru acelaşi post este de maximum 12 luni.
- instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora.
- modificarea condiţiilor în care se poate dispune delegarea salariatului. Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi numai c