Patzaichin a construit o barcă cu design unic, cu ajutorul căreia şi-a propus să salveze Delta şi pe locuitorii săi
Ivan Patzaichin are mulţi prieteni. Şi toţi i-au fost alături joi seara, la clubul The Ark din Bucureşti, la lansarea bărcii pe care a realizat-o după o idee proprie şi pe care a denumit-o canotcă. Zeci de actori, cîntăreţi, scriitori, campioni i-au admirat creaţia, o combinaţie între lotca pescărească pe care a început să vîslească în copilărie şi canoe, cea care l-a făcut cvadruplu campion olimpic. Vîsla este şi ea un amestec între pagae şi ramă.
"Ivan continuă să mă uimească", a exclamat Marin Moraru, actorul care nu de puţine ori l-a avut pe Patzaichin spectator în sala de teatru. "Omul acesta nu se lasă niciodată de muncă", a spus şi antrenorul lotului olimpic de gimnastică feminină, Octavian Belu. "Două decenii am fost un sportiv foarte bun, alte două decenii am confirmat ca antrenor şi sper că acum să fiu 20 de ani şi un întreprinzător bun", a intervenit fostul canoist.
Idei pentru lipoveni
Canotca lui Ivan, confecţionată din lemn de pin românesc, face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat Rowmania, de promovare a ecoturismului în Delta Dunării. Este proiectul sufletului său. "Oamenii Deltei au nevoie de ajutor, de cineva care să vină în sprijinul lor. Toată această idee este legată de viaţa mea, de Deltă, locul unde m-am născut şi unde obiceiurile trebuie protejate, respectate şi preţuite", a mărturisit Ivan.
- Planul este ca barca să fie comercializată?
- Nu. Noi dorim ca aceste proiecte, pentru vor fi mai multe, să fie preluate de oamenii din Deltă, care pot să se implice în turism. Dorim să dotăm cu canotci centre de acest gen care îşi propun să activeze în zonele protejate.
- Unde este atelierul?
- În Tulcea. Vrem să-l mărim, să deschidem o şcoală de mar