prof dr Carmen DorobatMedicii de la cabinetul de profilaxie antirabica din cadrul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi au tratat anul trecut 1.574 de persoane muscate de animale, iar din acestea aproape 800 au necesitat tratament antirabic. Pentru tratarea pacientilor muscati de caini, pisici, sobolani si animale salbatice spitalul a cheltuit peste un miliard si jumatate de lei vechi. "In anul 2010, la cabinetul de profilaxie antirabica al Spitalului de Boli Infectioase s-au prezentat 1.574 de pacienti, iar 790 au necesitat vaccin antirabic. Pacientii prezentau plagi muscate de caini, pisici, sobolani si alte animale. Pentru tratarea acestor persoane, spitalul a cheltuit peste un miliard si jumatate de lei vechi. Aprovizionarea cu acest material antirabic este pentru noi o prioritate, intrucat Spitalul de Boli Infectioase deserveste o arie larga in ceea ce priveste actiunea de profilaxie antirabica", a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.
Medicii avertizeaza ca orice muscatura de animal poate duce la complicatii grave, daca persoana in cauza nu se prezinta de urgenta la medicul infectionist. "Trebuie sa acordam toata atentia noastra si sa tratam aceasta problema cu toata seriozitatea, pentru ca rabia este o boala grava. De rabie sau de turbare se poate muri. La orice muscatura de orice animal prezentarea la cabinetul de profilaxie antirabica este obligatorie, nu doar pentru pacient, ci si pentru medicul care o va indruma pe victima spre cabinetul de specialitate", a adaugat managerul spitalului.
Din fericire, nici o persoana din cele peste 1.500 prezente la spital nu au facut complicatii grave. In acest an, in primul trimestru s-au prezentat la Spitalul de Boli Infectioase 622 de persoane, dintre care 120 au necesitat profilaxie antirabica.
prof dr Carmen DorobatMedicii de la cabinetul