Prima expoziţie mondială organizată acum 160 de ani este sărbătorită de Google, care ne încântă astăzi cu un logo deosebit de atractiv. Plimbând mouse-ul pe logo-ul Google dedicat sărbătoriri celor 160 de ani de la organizarea primei expoziţii mondiale aţi observat deja lupa care vă dezvăluie elemente fascinante (unele fiind animate), specifice unei expoziţii universale, unde puteau fi admirate ultimele progrese tehnice.
În secolul XIX, mai precis în anul în 1851, Anglia a organizat prima expoziţie universală. Atunci se ridica South Kensington Museum, devenit mai apoi Muzeul de Ştiinţe.
Românii au fost şi ei prezenţi. Cei din Ţara Românească au trimis o serie de produse agricole şi industriale iar cei din Moldova, mostre agricole autohtone, tipărituri şi litografii, între care şi o hartă a ţinuturilor locuite de românii din afara Moldovei şi un atlas lingvistic.
Expoziţiile nu sunt, cu siguranţă, o invenţie recentă. Iniţial au fost târgurile şi pieţele, organizate de regulă în oraşe prospere, cu vad comercial, unde mulţimi pestriţe şi sosite uneori de foarte departe aduceau produse ori veneau să cumpere produse. Se expunea ce era mai nou, se făcea schimb de idei, de produse, de tehnici şi tehnologii. Totul însoţit adesea de artă: cântec, poezie, teatru, dans, pictură etc. şi de dorinţa de a cunoaşte oameni noi, de a vedea cum trăiesc şi a înţelege pe alţii, mai întâi din proximitate şi mai apoi din ţinuturi tot mai îndepărtate. În Europa în Evul Mediu , erau renumite târgurile de la Leipzig, Lyon, Frankfurt.
Ideea unor expoziţii mondiale apare odată cu înregistrarea unor progrese tehnice notabile care urmau să schimbe omenirea, în timpul revoluţiei industriale. În 1851 Londra organizează prima expoziţie mondială, unde sunt prezentate de diverse naţiuni cele mai noi realizări industriale. La început, fiecare naţiune care avea de