Reţinerea, în urmă cu o săptămână, a lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru şantajarea partenerului său de afaceri, Sebastian Ghiţă, a fost un bun moment pentru a rememora modul în care un contabil anonim din Roman, condamnat pentru delapidare înainte de 1990, a ajuns unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni din România. Şi în special pentru a reaminti legăturile sale cu foşti şefi ai Securităţii, politicieni şI magistraţi, care l-au ajutat să îşi clădească averea şi să scape nepedepsit. Respingerea cererii de arestare, pronunţată a doua zi, a reamintit multora rolul jucat de SISTEM în ascensiunea şi protejarea "părintelui FNI". Astăzi, după răsturnarea acelei decizii, prin admiterea recursului făcut de procurori, în urma căreia Vîntu a fost arestat pentru 29 de zile, este obligatoriu să punem din nou în discuţie relaţia dintre Vîntu şi SISTEM.
Întrebarea principală este ce s-a schimbat atât de dramatic în ultimii ani, astfel încât să facă posibile nu doar arestarea, cât mai ales blocarea activităţii sale infracţionale. Pentru că în urmă cu doar un an ar fi fost de neimaginat ca Vîntu, care a preferat întotdeauna să lucreze prin intermediari, să se expună direct atât de tare cum a făcut-o în conflictul cu Sebastian Ghiţă, dacă nu ar fi ajuns la fundul sacului. Între Vîntu care plătea milioane de euro, fără să clipească, pentru a-şi finanţa tot felul de mofturi politice (partidul lui Vosganian, candidatura lui Cozmin Guşă, printre altele) şi Vîntu care descinde cu o ceată de 40 de mardeiaşi pentru a cerşi să i se plătească o taxă de protecţie de 155.000 de euro pe lună este o distanţă uriaşă. Pe care doar disperarea o poate explica.
Ce rol joacă SISTEMUL în toată această poveste? Unde este SISTEMUL acum, când protejatul său are mai multă nevoie de el ca niciodată? L-a abandonat SISTEMUL? Sau, şi mai rău (pentru el), s-a întors împotriva sa? Şi dacă da, de