Principala menire a mass-media, conform etimologiei cuvantului, este sa informeze, mai precis sa medieze intre cei care produc informatia si beneficiarii ei, masele. Totusi, a informa implica a educa, agenda publica necesitand selectarea celor mai importante si reprezentative evenimente.
In zilele noastre, "elitele" politice si artistice se evidentiaza prin agresivitate, promovarea invectivei si obsesia de a-si etala la modul scabros si regizat esecurile din viata personala.
Presa este dominata de maimutareala lui Talmacean si de scenariile despre despartenie dintre Pepe si Oana sau Monica si Irinel. Pana la un anumit nivel, al derizoriului, intelegem ca, in general, stirile negative fac rating, masele avand apetenta pentru "circ".
Totusi, presa ar trebui sa cumpaneasca circul mediatic prin stiri educative; ea are nu numai constrangeri economice, ci si o obligatie socio-politica importanta, anume sa educe. La noi, s-a renuntat la ultima indatorire, deoarece verbul a educa a fost confundat cu a manipula.
O legenda a muzicii concerteaza la Bucuresti
A educa poate insemna in actuala conjunctura mediatizarea unor personalitati politice si artistice, care pot reprezenta repere. De exemplu, prezenta legendarului Enrico Macias intr-un concert la Sala Palatului, pe 30 aprilie, nu reprezinta un eveniment mediatic pentru gazetele absorbite de galcevile dambovitene.
Macias, o legenda a muzicii franceze si magrebiene, este autorul celui mai reprezentativ cantec al reconcilierii arabo-israeliene, "Le Grand Pardon", si al unui adevarat imn al exilatilor de pretutindeni, intitulat "J'ai quitte mon pays" (Mi-am parasit patria).
Enrico Macias este un important formator de opinie in Franta si in fostele ei colonii, fiind numit "Ambasador al pacii" de catre presedintele ONU. Mesajul lui cald, promovand a