De la 1 mai, remediile pe bază de plante vor fi interzise, în lipsa unei certificări. Cum avizarea unui produs costă circa 100.000 de euro, multe dintre aceste remedii vor dispărea de pe piaţă.
Banalul ceai de sunătoare, cu care românii se tratează de boli de stomac şi de ficat, sau cel de păducel, folosit în popor pentru afecţiunile cardiace, nu vor mai putea fi vândute decât dacă trec de certificare. Aceeaşi soartă o vor avea suplimente alimentare ca spirulina şi lecitina, prima folosită pentru slăbit, a doua pentru memorie.
Motivul UE: tratamente naturiste cu efecte secundare
Măsura este prevăzută într-o directivă europeană din 2004 şi se regăseşte şi în Codex Alimentarius. Interdicţia, spun oficialii europeni, a fost introdusă după ce mai multe studii au denunţat afectele adverse ale medicamentelor naturiste.
"E adevărat că unele remedii naturiste folosite fără consultarea medicului au dus la probleme. Spre exemplu, sunt pacienţi cu probleme de coagulare care şi-au agravat starea folosind remedii greşite. Aceste situaţii ar trebui reglementate. Însă cele mai multe dintre remedii au rezultate excelente şi efecte secundare neglijabile. O balonare şi atât, ceva de genul acesta. Să ne gândim doar la faptul că medicina naturistă oferă alternative la antibiotice", spune Corneliu Moldovan, director al Institutului Naţional pentru Medicină Com plementară şi Alternativă din "Prof. dr. Florin Brătilă", din Bucureşti.
Magazinele Plafar ar dispărea
În noua legislaţie, medicamentele naturiste vor trebui să treacă prin faza de certificare. Cum procesul va fi similar celui prin care trec medicamentele alopate, costurile vor fi aceleaşi: între 90.000 şi 135.000 de euro. "Mi se pare de domeniul SF ca o firmă din România să plătească atât pentru a certifica un singur supliment", spune Moldovan.
Econ