Creştini, musulmani, mozaici, budişti, atei declaraţi îi scriu în continuare fostului Suveran Pontif: "Dragă Papă", "Iubite Karol", "Dragă Ioan Paul al II-lea", "Tăticuţule" sau pur şi simplu "Lolek". Oameni din toate colţurile lumii i se confesează, îi cer să se roage pentru ei.
Fapt fără precedent: în aprilie 2005, cele două milioane de suflete prezente la funeraliile Papei, au strigat într-un glas: "Santo, santo subito!". Prin urmare, la câteva zile după ce s-a urcat în Scaunul Apostolic, Benedict al XVI-lea a acordat dispensa pentru începerea procedurilor de beatificare, care altfel n-ar fi putut demara înainte de trecerea a cel puţin cinci ani. Întâi a fost desemnat un Postulator (avocat) al Cauzei, în persoana Monseniorului Slawomir Oder. Congregaţia Pentru Cauzele Sfinţilor l-a confirmat, autorizând - prin celebra formulă "Nulla osta" (Nimic împotrivă) - declanşarea unei sfinte birocraţii: culegerea de mărturii, cercetarea vieţii, sistematizarea operei. Prima etapă a cercetărilor s-a încheiat la sfârşitul lui 2009, când Benedict al XVI-lea l-a ridicat pe predecesorul său la rangul de Venerabil. În cea de-a doua etapă a procesului de beatificare, a trebuit să fie certificat semnul că Ioan Paul al II-lea se află în Paradis şi, de acolo, poate intercesiona pentru noi, pe lângă Tronul Ceresc. În scopul acesta trebuia identificată cel puţin o minune săvârşită în timpul vieţii sale. S-a ales o vindecare miraculoasă, pe care a examinat-o o comisie alcătuită din 7 teologi şi 5 medici. Odată minunea recunoscută oficial de către cardinalii Congregaţiei Pentru Cauzele Sfinţilor, Venerabilul Ioan Paul al II-lea a fost declarat Fericit, în cadrul Liturghiei Solemne oficiate astăzi, 1 mai, în Duminica Milostivirii Divine.
Urmând tipicul după care a fost beatificat, Ioan Paul al II-lea va fi sanctificat, după ce o altă minune săvârşită în timpul vieţii sale va