Un cutremur de 4,9 grade s-a produs, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Vrancea, seismul fiind simţit în Bucureşti, informează Institutul Naţional de Fizică a Pământului.
Seismul s-a produs la 137 de kilometri adâncime, la ora 5.24 (2.24 UTC), fiind resimţit în mai multe oraşe.
“Este vorba de un cutremur Vrâncean, care se produce aproximativ la un an-doi interval. Chiar ne aşteptam din punctul ăsta de vedere să apară un cutremur de magnitudine peste5. E posibil să fie şi replici, însă cutremurele vrâncene au o caracteristică: replicile sunt mai mici ca magnitudine şi mai puţine ca număr decât cutremurele de suprafaţă“, a declarat Mircea Radulian, director ştiinţific Institutul pentru Fizica Pământului.
”Încă de anul trecut se observa o schimbare în ultima în Vrancea, în această perioadă cutremurele au fost mult mai dese, în special în zona Gura Teghii, Lopătari. Nu este un motiv de panică, era de aşteptat să avem un cutremur în jur de 4,8“, a declarat și Toader Victorin, șef Centru de Cercetare Seismologică.
Zona Vrancea nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe scara Richter, iar un seism important, la mare adâncime, ar putea apărea după 2040, a declarat, luna trecută, la Pro TV, directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.
“Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Este cutremurul la care am calculat şi Cernavodă, la care a fost făcută şi Casa Poporului şi tot ce facem este calculat tot pentru 7,5“, a explicat directorul Institutului de Fizică a Pământului.
El a precizat că nu ştie când va veni următorul cutremur în România şi nici cât de mare va fi, dar analizele făcute, în baza a ceea ce s-a întâmplat până acum, indică faptul că ar urma un cutremur la mare adâncime, dar nu mai devreme de anul