Dacă ai momente în care mintea ta este absentă - uiţi dacă ai încuiat uşa sau torni suc în loc de lapte peste cereale -, pune-le pe seama creierului care trage, uneori, câte un pui de somn.
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că multe celule individuale ale creierului „aţipesc" atunci când suntem obosiţi, chiar dacă restul encefalului este activ, scrie cotidianul britanic „The Daily Telegraph". Cercetătorii susţin că această descoperire ar putea explica de ce suntem atât de aiuriţi uneori sau de ce facem de multe ori greşeli prosteşti.
Ei pun tot pe seama celulelor creierului care trag câte un pui de somn şi situaţiile în care plecăm să căutăm ceva şi când ajungem la locul stabilit nu ne mai putem aduce aminte de ce suntem acolo. Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison (SUA), care a investigat dacă somnul celulelor cerebrale afectează concentrarea şi dexteritatea în cazul persoanelor active.Cercetarea a demonstrat că mici regiuni ale creierului sunt somnoroase atunci când suntem obosiţi, iar, cu cât ne forţam mai mult să ne continuăm activitatea, cu atât numărul celulelor care „aţipesc" creşte.
„Fenomenul are loc totuşi în cazul unui număr mic de celule. De exemplu, am urmărit 20 de neuroni, iar dintre aceştia 18 au rămas permanent activi", explică doctorul Chiara Cirelli. În cazul celor doi neuroni „somnoroşi", perioadele active au alternat cu cele inactive. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă avertizează asupra pericolelor precum adormitul la volan sau ineficienţa în cazul unor activităţi, atunci când suntem obosiţi. „Chiar înainte de a ne simţi epuizaţi, apar semne în creier că ar trebui să ne oprim din unele activităţi ce ar putea deveni periculoase", mai spun ei.