Comisarul-şef Robinson Ruja i-a consiliat, timp de doi ani, pe omologii lui din ţara africană. Oameni care devin poliţişti din tată-n fiu şi cozi de mătură pe post de bastoane sunt două dintre imaginile care l-au surprins pe comisarul clujean.
După 20 de ani de muncă în poliţie, a simţit nevoia unei schimbări. O misiune internaţională a fost provocarea la care a fost supus comisarul-şef Robinson Ruja, care a lucrat în Cluj la Judiciar şi la Crimă Organizată. A avut de ales între Haiti şi Congo. A preferat cea de-a doua ţară, mai puţin dificilă, însă la fel de periculoasă ca şi prima. „Am simţit că, după 20 de ani de experienţă, pot face faţă unei asemenea misiuni. Pentru mine a fost o provocare", explică Robinson Ruja, unul dintre cei 15 români membri ai misiunii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în Congo, care s-a desfăşurat în perioada 3 octombrie 2008 - 4 octombrie 2010. Nu ştia prea multe despre cât de dificilă va fi misiunea. Tot ce cunoştea era scopul acesteia: să-i înveţe pe omologii congolezi bunele practici poliţieneşti, dintre care esenţială a fost respectarea drepturilor celor pe care-i anchetează.
Citiţi şi:
FOTO Antrenori de poliţişti în Haiti
ONU trimite un al doilea poliţist botoşănean în Congo
„Cine dracu' m-a adus aici"
Primul şoc l-a avut însă încă după primele minute petrecute în misiunea din Congo. „Diferenţa aceasta atât de mare de cultură m-a speriat efectiv. Drumul de la aeroport în oraş a fost infernal. Întuneric beznă, comerţ stradal în floare, praf şi mizerie multă, chiar mă întrebam iniţial: «Cine dracu' m-a adus aici»", îşi aminteşte comisarul-şef. După trei săptămâni de acomodare, Robinson Ruja, care este şi profesor la Şcoala de agenţi de poliţie „Septimiu Mureşan" din Cluj, a fost ales trainer pentru ceilalţi poliţişti ai misiunii ONU. Clujeanul îşi instruia colegii cu privire la problemel