Viorel Lascu poate spune că a cunoscut lumea de la cer la pământ, ba chiar mai jos de el. Specialist în aeronautică, preşedintele Federaţiei Române de Speologie a lăsat avioanele pentru a se dedica altor mari pasiuni: muntele şi speologia.
De aproape 20 de ani conduce această federaţie, cunoaşte toate peşterile României şi e convins că Bihorul are printre cele mai frumoase cavităţi din Europa, ba chiar din lume. Îl întristează însă că primarii şi politicienii care conduc judeţul parcă nu vor să profite de acest avantaj, fiindcă nu le amenajează şi nu le promovează la adevărata lor valoare. Rămân astfel necunoscute, când ar putea fi pline de turişti...
- Sunteţi specialist în aeronautică şi totodată preşedintele federaţiei speologice. Cum se împacă cele două domenii?
- În ‘90 m-am desprins de aeronautică, după ce 7 ani am construit avioane militare. Atunci puteam fie să-mi continui munca în străinătate, fie să-mi găsesc altă cale în viaţă în România. Am rămas, din dorinţa de a face ceva într-o ţară care trebuia redescoperită.
Că am ales speologia i-o datorez zonei în care m-am născut, Hotărel de lângă Ştei, şi tatălui meu, care, când aveam 12 ani, mi-a făcut cadou o lampă şi o cască minieră cu care exploram peştera de la Fânaţe. Voiam să-i găsesc comorile, însă mult mai târziu mi-am dat seama că, de fapt, comoara consta în valoarea peisagistică şi culturală a peşterii. Apoi, în 1993, am avut curajul să incit un grup de speologi la a crea prima federaţie română independentă guvernamental.
Experienţa mea în aviaţie mi-a dat rigurozitate, necesară la coborârile în subteran, şi mă ajută să am o viziune de ansamblu asupra lumii peşterilor.
- Care sunt cele mai valoroase peşteri bihorene? Sunt ele amenajate pentru turişti?
- Bihorul, Alba şi Clujul au cele mai multe peşteri importante din România. Sunt aproape 4.000 de peşteri în Apus