Companiile îşi doresc oameni buni la toate, dar randamentul acestora este scăzut. Tot mai mulţi angajatori caută salariaţi care să fie capabili să îndeplinească mai multe sarcini în acelaşi timp. Cercetătorii spun însă că productivitatea lor e cu 40% mai mică.
Ileana I., în vârstă de 46 de ani, se simte sufocată de treburile pe care le are de făcut zilnic, la serviciu. Nu o deranjează volumul de muncă. O nemulţumeşte faptul că trebuie să se ocupe concomitent de tot mai multe activităţi între care nu există o legătură strânsă. Lucrează în domeniul IT şi, de câţiva ani încoace, a început să primească până şi sarcini administrative.
Citiţi şi:
Piaţa muncii la început de an: „Angajatorul este cel care pune condiţiile“
Munca la români: „Noi nu suntem lăsaţi să fim harnici”
„În urmă cu cinci ani, de pildă, nici nu se punea problema să mă ocup de altceva în afară de proiectul pentru care eram desemnată", îşi aminteşte femeia. „Acum însă, trebuie să muncesc şi la câte trei deodată. Pe deasupra, mi-au mai revenit şi alte sarcini. Lucrez la o firmă destul de mică. Din cauza crizei avem un deficit de personal. Şi am ajuns să facem până şi chestiuni administrative", explică ea. Femeia spune că patronul invocă faptul că vremurile s-au schimbat şi că fiecare angajat din ziua de astăzi „trebuie să se priceapă la cât mai multe şi să le facă pe toate în acelaşi timp".
Dezbateri aprinse
Uneori, se simte atât de obosită încât nu mai poate să se concentreze nici măcar la lucrurile mărunte. „Când nu ai toată atenţia îndreptată spre ceea ce e cu adevărat important, e foarte greu să-ţi duci sarcina la îndeplinire. Începi să dai rateuri. Şi asta te afectează profesional",crede Ileana. Nu este de acord cu ideea de angajat „multitasking" pentru că, spune ea, simte pe pielea ei ce înseamnă acest lucru. „Multitasking" este un cuvânt fol