Pastele a trecut, insa ne-au ramas destule oua rosii in frigider. Multi oameni se intreaba ce sa faca cu ele, deoarece consumul de oua a fost deseori incriminat ca fiind nesanatos. Cat este mit si cat este adevar din ceea ce stim despre oua?
Se spune despre oua ca sunt daunatoare pentru organism din cauza ca actioneaza asupra continutului de colesterol din sange, crescand valorile acestuia. Total fals. Studiile arata ca, dupa consumul de oua, nivelul de colesterol din sange nu se modifica aproape deloc.
Ouale sunt digerate greu. Aici totul depinde de prelucrarea termica a acestora. Un ou mai putin fiert este digerat in 1-2 ore pe cand unul fiert bine dupa trei ore.
Foarte frecventa este afirmatia ca ouale sunt nocive pentru ficat. Aceasta constatare nu este adevarata pentru ca, pe langa vitamine, ouale contin alte substante vitale pentru organism cum ar fi colina si metionina, aminoacizi esentiali pentru ficat, informeaza Teen Problem
Galbenusul de ou are capacitatea unica de a stimula contractia vezicii biliare, care stimuleaza fluxul de bila in intestin, ajutand la absorbtia grasimilor. Fireste, trebuie sa se tina seama ca persoanele care au probleme hepatice nu trebuie sa prajeasca ouale sau sa le orneze cu maioneza. De asemenea, ouale nu sunt recomandate celor care deja sufera de calculi biliari.
Un alt mit afirma ca nu ar trebui sa mancam mai mult de 2-3 oua pe saptamana. Nutritionistii, frecvent, dau astfel de sfaturi. In realitate insa, omul sanatos si activ poate confortabil manca 1-2 oua pe zi, in cazul in care nu foloseste alte proteine de origine animala. Normal ar fi ca alimentatia sa fie diversificata iar hrana ar trebui combinata cu proteine animale din diverse surse. Cardiologii americani sustin chiar ca excluderea totala din alimentatie a oualor ar putea fi periculoasa.
Se spune,