Credincioşi din toată lumea s-au rugat ieri la Vatican pentru cel supranumit „Papă al sufletelor“. Ioan Paul al II-lea a devenit ieri „fericit“, un nou pas pentru a primi titlul de „sfânt“. Pentru creştini şi nu numai, Papa Ioan Paul al II-lea a fost un om care a reuşit să schimbe lumea şi trimisul lui Dumnezeu care a supravieţuit celor trei tentative de asasinat.
Ce înseamnă beatificarea
Un cardinal spaniol a decedat înainte de beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea
FOTO Celebrarea beatificării Papei Ioan Paul al II-lea în lume, în imagini
„Papa Ioan Paul al II-lea este, cu voia lui Dumnezeu, un «fericit»", a spus ieri actualul Papă, Benedict al XVI-lea, celor peste un milion de pelerni adunaţi la Vatican. Karol Josef Wojtyla s-a născut în Polonia, la 18 mai 1920, în localitatea Wadowice, în apropiere de Cracovia. A avut o tinereţe grea, pierzându-şi pe rând părinţii şi fraţii. A fost ales Suveran Pontif în 1978 şi s-a stins din viaţă în 2005.
Ieri, la şase ani de la moartea sa, Ioan Paul al II-lea a unit din nou creştinătatea. Mii de preoţi de toate riturile, sute de mii de pelerini veniţi din toată lumea şi zeci de oficiali de rang înalt şi feţe regale au umplut ieri Piaţa San Pietro de la Vatican. Printre ei şi Robert Mugabe, sângerosul dictator din Zimbabwe care a primit un permis special pentru a se afla la ceremonie.
Charismatic, diplomat, fostul Suveran Pontif a fost iubit de milioane de credincioşi din toată lumea. În cei 27 de ani de pontificat, el a făcut peste 100 de vizite oficiale, foarte multe în Africa. Ioan Paul al II-lea a ajuns şi în România, într-o vizită istorică, aceasta fiind prima ţară ortodoxă vizitată de un papă după Marea Schismă din 1054.
Activitatea sa şi mai ales popularitatea şi influenţa nu au fost apreciate însă de toată lumea. Astfel, Ioan Paul al II-lea a trecut de tre