Cea mai activă asociaţie a absolvenţilor Centrului European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”, aşa cum este recunoscută organizaţia din România, a iniţiat, împreună cu Ministerul Mediului şi Pădurilor şi cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I/B.C.U., o inedită conferinţă, cu participarea unor experţi străini, pe tema „Securitatea Mediului”.
La eveniment, desfăşurat pe 28 aprilie 2011, în aula B.C.U., au luat parte experţi în securitate (inter)naţională, diplomaţi, cadre militare active şi în rezervă, jurnalişti, invitaţi de peste hotare.
Pentru început s-au adresat asistenţei dr. Doru Frunzulică, preşedintele Asociaţiei „George C. Marshall – România” – care a observat nivelul scăzut al culturii securităţii de mediu în ţara noastră – şi dr. Mireille Rădoi, directorul general al B.C.U., cu o pertinentă pledoarie vizând necesitatea de a elabora strategiile necesare dezvoltării durabile şi securităţii mediului.
Au salutat iniţiativa organizării unei asemenea dezbateri emisarii ambasadorilor american şi german la Bucureşti. Iar doamna Barbara Whiter, consilier la Centrul „Marshall” a reiterat faptul că asociaţia absolvenţilor români are iniţiativele cele mai consistente privind conştientizarea opiniei publice în legătură cu o serie de provocări prezente şi viitoare, precum securitatea mediului.
Punctul forte al acestei necesare reuniuni ştiinţifice l-a constituit alocuţiunea ambasadorului nipon la Bucureşti, Natsuo Amemiya, focalizată pe consecinţele cutremurului şi valului tsunami asupra zonei unde este amplasată centrala nucleară de la Fukushima.
Acesta a remarcat că „natura nu este dominată de fiinţele umane.” 170.000 de japonezi trăiesc acum în adăposturi, iar alţi zeci de mii sunt morţi sau dispăruţi.
O intervenţie consistentă, pe tema corelaţiei dintre securitatea mediului şi cea naţională a avut şi p