Prudenţă România este abia la jumătatea drumului cu ajustarea bugetară, iar o creştere a nivelului de trai ar putea fi simțită cel mai devreme în 2013-2014, afirmă Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
Capital:Am ieşit din recesiune?
Ionuț Dumitru: Cea mai populară definiţie a ieşirii din recesiune este să ai două trimestre consecutive de creştere, şi probabil vom avea, dar creşterea va fi firavă. Evaluarea intrării şi ieşirii din recesiune este însă un proces mai complex, care ia în considerare mai multe aspecte şi variabile economice.
Mi se pare extrem de periculos mesajul „am ieşit din recesiune, revenim la ce-a fost“, să desfacem şampania înainte de a fi cazul, mai ales că mai avem nevoie de eforturi substanţiale de a pune bugetul pe baze sănătoase. E foarte periculos ca în an preelectoral să proclami ieşirea din recesiune, care e discutabilă şi pe baze extrem de firave, şi să creezi nişte aşteptări nerealiste, de genul: că poţi să duci salariile la nivelul de dinaintea ajustării, că poţi reduce fiscalitatea în mai multe locuri - CAS, cotă unică, accize. România este abia la jumătatea drumului în ceea ce priveşte procesul de consolidare fiscală.
Capital: Reduceri CAS, creşteri de salarii, diminuări de accize etc.?
Ionuț Dumitru: Zvonuri, discuţii există. Să vedem care este realitatea. Angajamentul pe care-l are Guvernul în acest moment este să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB în 2011 şi la 3% în 2012, ceea ce este un obiectiv foarte ambiţios, mai ales pentru la anul. E posibil chiar să avem nevoie de măsuri suplimentare, fie pe partea de venituri, fie pe partea de cheltuieli, pentru a atinge3% în 2012.
Putem spune că reduceri de fiscalitate şi/sau creşteri de cheltuieli bugetare sunt posibile numai dacă îmi creşte spaţiul fiscal printr-o revenire mai rapidă a economiei. Sau îmbunătăţesc colectarea, pentru c