Furnizorii de electricitate vor fi obligaţi să evidenţieze în mod distinct în factură costul achiziţiei de certificate verzi pentru fiecare MWh de energie, se arată într-un proiect iniţiat de Autoritatea de Reglementare în Energie pentru modificarea Legii 220/2008, care încurajează energia regenerabilă. Astfel că fiecare consumator va şti care este contribuţia sa la susţinerea energiei regenerabile.
Citiţi şi Bulgaria reduce subvenţiile date proiectelor eoliene, pentru a evita scumpirea excesivă a energiei.
De la 1 aprilie, în facturi a mai fost introdusă o rubrică nouă, respectiv bonusul pentru producătorii în cogenerare de înaltă eficienţă, care a majorat factura în medie cu 4,5%.
Cât ne costă energia regenerabilă
În prezent, Legea 220 nu este aplicată, din lipsa avizului Comisiei Europene, pentru care este necesară o nouă modificare. Această lege, votată în 2008, a mai fost modificată şi în vara anului trecut.
Investiţiile în energia verde sunt încurajate printr-o schemă de certificate verzi pe care le primesc producătorii şi pe care trebuie să le plătească toţi consumatorii de electricitate din România. Astfel, românii vor plăti 10,5 miliarde de euro pentru energia regenerabilă până în 2020.
Recent, Radu Regman, director în ANRE, declara că preţul energiei va creşte în acest an cu 5-7%, dacă noua schemă de sprijin pentru promovarea energiei din surse regenerabile va fi aplicată de la 1 iulie. Potrivit calculelor ANRE, până în 2017 preţul energiei va creşte cu aproximativ 30%.
„Certificatele verzi vor avea un impact asupra preţului începând cu 2,5 euro pe MWh în acest an, până la 33 de euro pe MWh în 2017. Astăzi, un MWh costă 45-47 de euro", a spus Regman.
În România există momentan parcuri eoliene de 462 de MW, iar, la finele anului, vor fi în total turbine de circa 1.000 de MW. Potrivit Ministerului Economie