Într-un clasament al campionatelor care se bazează cel mai mult pe fotbalişti cariocas, Liga 1 se află pe podium, după Portugalia şi Italia. Campionatul României pare a fi pe placul fotbaliştilor brazilieni. Sau cel puţin asta se deduce din statisticile care au adus Liga 1 pe locul trei în lume la importul de jucători cariocas.
Reţeta e simplă şi nu necesită eforturi mari. În Brazilia, cluburile îşi asigură cea mai mare parte a bugetului din transferurile de jucători. Veniturile din drepturile tv şi cele din publicitate sunt mult mai mici decât în Europa, din această cauză echipele fiind nevoite să vândă. Şi vând pe bandă rulantă.
Marea majoritate a brazilienilor pleacă din ţara lor natală între 16 şi 20 de ani. Sunt ochiţi de scouteri ai cluburilor europene şi aduşi peste Ocean pe sume modice, între 10.000 şi 100.000 de euro. Vorbim de fotbalişti obişnuiţi, nu de vedete, pentru că, fiţi convinşi, în Brazilia se găsesc o sută de Eric, o sută de Bastos şi cel puţin cincizeci de Wesley. „Visul oricărui fotbalist brazilian este să joace în Europa. Aici e fotbalul adevărat", spune orice cariocas.
Fotbalul adevărat nu înseamnă însă spectacol, pentru că în Brazilia meciurile sunt mult mai atrăgătoare pentru public decât în România, ci înseamnă bani. Euro contează mai mult decât realul brazilian, iar un salariu de 10.000 de euro pe lună, accesibil în acest moment cam în toate campionatele din Europa, e o mină de aur pentru jucători. Acasă ar câştiga în jur de 2.000 de reali brazilieni (aproximativ 900 de euro) pe lună, deoarece cluburile nu plătesc bine decât supervalorile. Şi cum Brazilia e una dintre ţările în care se trăieşte foarte greu, banii europeni scot din sărăcie destule familii de fotbalişti.
40.000 de fotbalişti legitimaţi
Pentru a a junge în Europa, brazilienii au nevoie de noroc. CBF, adică Federaţia Brazilia