Codul muncii modificat şi noua Lege a zilierilor vor intra în vigoare efectiv din 2 mai, în timp ce o altă componentă importantă a pachetului legislativ referitor la piaţa muncii, Legea Dialogului Social, aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, care va fi cunoscută miercuri.
“Codul muncii cu modificările care i-au fost aduse intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, practic, începând de luni. Din aceeaşi zi se aplică şi Legea zilierilor, referitoare la persoanele care prestează activităţi cu caracter ocazional. Miercuri, probabil, vom afla şi decizia Curţii Constituţionale cu privire la Legea Dialogului Social”, a declarat duminică Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), informează Agerpres.
Ivăşchescu a spus că, simultan cu intrarea în vigoare a noului cadru legislativ, luni va fi demarat “un control la nivelul întregii ţări pentru combaterea muncii la negru”. Acesta va fi efectuat de ministerele Muncii, Finanţelor şi Internelor, prin echipe mixte ale Inspecţiei Muncii, Gărzii Financiare, Poliţiei şi Jandarmeriei.
În legătură cu aceste controale, oficialul MMFPS a subliniat că scopul urmărit este “creşterea numărului de contracte de muncă prin aducerea în zona legală a persoanelor care muncesc la negru”.
“Atât noul Cod al muncii, cât şi Legea zilierilor au în vedere scoaterea la suprafaţă a muncii nedeclarate şi, în general, o creştere a numărului de contracte de muncă. De pildă, Codul muncii permite acum încheierea de contracte de muncă pe o perioadă determinată mai mare, de până la cinci ani, venind astfel în sprijinul societăţilor comerciale şi ONG-urilor care derulează contracte cu finanţare europeană. Până la intrarea în vigoare a modificărilor Codului muncii, contractele de muncă pe durată determinată puteau avea cel mult doi ani, în timp ce pe