În primul trimestru din 2011, piaţa imobiliară românească a atras investiţii de 200 de milioane de euro, în creştere cu 86% faţă de ultimul trimestru al anului trecut Sursa: Razvan Valcaneantu
Creşterea semnificativă a apărut ca urmare a preluării portofoliului de proprietaţi imobiliare Europolis, reprezentand 90% din volumul total de investiţii înregistrat în T1 2011, relevă o analiză a companiei DTZ Echinox.
Specialiştii companiei estimeaza ca retail-ul va rămâne sectorul lider al tranzacţiilor de investiţii până la sfârşitul anului 2011 în România. De asemenea, aceştia se aşteaptă ca proprietăţile care vor face subiectul tranzacţiilor să fie acelea care implică un risc limitat şi care au venituri asigurate pe termen lung.
În ceea ce priveşte nivelul yield-urilor pentru proprietăţi prime, analiza celor de la DTZ prognozează o comprimare a acestora începând cu sfârşitul anului 2011, începutul lui 2012. În prezent, yield-urile prime pot atinge 8% (birouri), 8,5% (retail) şi 10,5% (industrial).
Creşteri uşoare la nivel european
Totalul investiţiilor imobiliare în Europa a atins 20,5 miliarde de euro în semestrul 1 din 2011, reprezentând o creştere de 6% faţă de acelaşi interval al anului trecut.
Între principalele pieţe europene, Germania a înregistrat cel mai mic declin în acest trimestru, iar Franţa şi Marea Britanie, pe de altă parte, au avut căderi semnificative.
Investitorii internaţionali şi-au cresut ponderea la 36% din totalul volumelor în T1 2011 ( la 7,4 miliarde de euro). Investitorii din afara Europei au preluat conducerea trimestrul acesta, investind 4 miliarde de euro. Şi investitorii americani şi cei canadieni au fost extrem de activi, alocând Europei 2 miliarde de euro, mai ales pe pietele principale.
Sectorul de retail, cu investiţii de 8,3 miliarde de euro şi piaţa centrelor comerciale în particular au co