Spectacolul de gală cu „Mănuşi roşii“ este programat joi, la ora 20.00, la Cinema Patria. La proiecţie va participa regizorul Radu Gabrea. Unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului, „Mănuşi roşii“, de Radu Gabrea, a fost terminat în 2010 şi s-a bucurat de mare succes la festivalurile la care a participat.
Succesul la public de care s-a bucurat, la vizionările din festivaluri, noul film al lui Radu Gabrea indică clar că premiera acestuia va fi un eveniment. Film necesar, „Mănuşi roşii" descrie într-un mod impresionant mecanismul represiunii penitenciare de tip stalinist, prin intermediul ecranizării unui roman al pastorului de origine germană Eginald Schlattner („Mănuşile roşii", a doua parte a unei trilogii care mai cuprinde „Cocoşul decapitat", deja ecranizat de Radu Gabrea în 2007, cu un considerabil succes de public, şi „Pianul în ceaţă", acesta din urmă situat temporal în perioada 1948-1951, între evenimentele din celelalte două cărţi).
Deşi realitatea istorică portretizată este una crudă, iar analiza dinamicii transformării orwelliene a omului în automat, a aneantizării personalităţii, efectuată de Gabrea (el însuşi închis, pentru scurtă vreme, în lagărele comuniste ale anilor '50) este greu de suportat, filmul stârneşte interes mai ales pentru spectatorii din tânăra generaţie, dornici de a înţelege cum o astfel de oroare a istoriei precum ancheta de tip stalinist s-a putut întâmpla. La fel, spectatorii din ţările străine, de pe toate continentele, cărora filmul le-a fost prezentat cu mare succes.
Ororile stalinismului
Filmul „Mănuşi roşii" este o adaptare a bestsellerului cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner şi prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănţuită de Securitatea română în anii ce au urmat revoluţiei din 1