Spaţiul Schengen este pe cale de a fi reformat, dar extinderea sa ar putea fi pentru moment amânată. Comisia Europeană studiază posibilitatea de a repune controale la frontiere, în timp ce Franţa cere amânarea aderării României şi a Bulgariei. Un raport privindu-le pe cele două este prezentat luni, 2 mai, la Bruxelles.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Raportul este votat luni în Comisia de Libertăţi Civile a Parlamentului European, el urmând a fi votat în plenul Parlamentului la începutul lunii iunie.
Legislativul are un rol pur consultativ, dar important în acest proces de aderare la Spaţiul Schengen, iar atitudinea binevoitoare a raportorului Carlos Coehlo a ajutat până acum România.
Coehlo a câstigat în numele Parlamentului European bătălia dată pentru desecretizarea rapoartelor tehnice făcute de experţii statelor membre şi a întocmit un document bazat pe ultimele analize ale acestora.
Raportul arată că România şi Bulgaria sunt la egalitate acum, ele respectă şapte criterii tehnice din şapte, cu toate că unele îngrijorări persistă în cazul Bulgariei.
Cu toate acestea, o decizie pentru aderarea celor două nu va fi luată în curând. Franţa doreşte ca detaliile tehnice îndeplinite de cele două ţări să fie completate cu unele politice, privind între altele, combaterea corupţiei.
Şi tot Franţa cere Comisiei Europene o reformă a Spaţiului Schengen, după ce Italia a regularizat imigraţia clandestină tunisiană, ceea ce ar putea crea un flux migratoriu în toată Europa.
La această cerere, Bruxelles-ul răspunde că reintroducerea controalelor la frontiere, dorită de Franţa este doar o opţiune printre altele.
Comisia va prezenta miercuri, 4 mai, propunerea sa de reformă, unde discriminarea României şi a Bulgariei este evitată.
"Nici nu se pune problema unui Spaţiu Schengen cu două viteze", ne