România, ca membră NATO, este direct implicată în războiul împotriva terorismului, dar este puţin probabil să fie aleasă ca ţintă a unui atentat cu bombă, potrivit specialiştilor.
Hari Bucur, expert în securitate naţională, a declarat în exclusivitate pentru romanialibera.ro că "România nu este în principiu în pericol".
"E puţin probabil ca unele obiective din România să fie lovite de terorişti. În practică, lovirea unui obiectiv românesc nu ar avea acelaşi impact ca un atentat din Franţa sau Marea Britanie. Un camion cu explozibil detonat pe o stradă din Bucureşti nu ar avea un impact la fel de mare ca un atentat pe o stradă din Londra sau Paris", a declarat Hari Bucur.
În urma anunţului făcut luni dimineaţă de preşedintele american, Barack Obama, că cel mai căutat terorist din lume, Osama bin Laden, a fost ucis, liderii terorişti au anunţat că al Qaeda va declanşa un "iad atomic în Europa". Aceasta este o ameninţare falsă, potrivit expertului român.
"Cred că aceasta este o ameninţare falsă, mai degrabă o reacţie imediată la un război mondial. Nu există în istorie cazuri în care teroriştii au anunţat că au ascuns zece bombe, iar apoi la scurt timp după să le detoneze. Ar fi o premieră dacă al Qaeda va declanşa această bombă în Europa", susţine Bucur.
Cu toate acestea, uciderea liderului al Qaeda are o simbolistică importantă pentru întreaga lume.
"Asasinarea lui Osama bin Laden are o simbolistică mai importantă decât consecinţele directe din realitate. Osama s-a identificat cu războiul anti-american, iar după atentatele de la 11 septembrie a fost considerat capul operaţiunilor teroriste. Faptul că americanii au retezat capul acestei reţele teoriste e un pas foarte important pentru SUA în războiul împotriva terorismului".
România, ca membră NATO, este direct implicată în războiul împotriva terorismului, dar este puţin pro