Imaginaţi-vă o zi în care medicii vor fi capabili să \"antreneze\" celulele bolnavilor să lupte cu cancerul. Pentru o mână de pacienţi un astfel de tratament este deja realitate.
Se recolteză sânge, se extrag leucocite iar în laborator acestea sunt "învăţate" cum să memoreze celulele care cauzează cancer. Când sunt reinjectate în corp, "celulele T" pleacă la vânătoare şi distrug tumorile canceroase.
Experţii speră ca într-un interval cuprins între 5 şi 10 ani, tratamentul experimental să poate fi făcut pe scară largă.
Teste pe 9 pacienţi cu malanom în stadiu avansat
Săptămâna trecută, oameni de ştiinţă din SUA, de la Cancer Institute, au raportat rezulatele pe care le-au avut cu nouă pacienţi care sufereau de una dintre cele mai agresive forme de cancer -melanom în stadiu avansat, care se răspândise de la piele la alte părţi ale corpului.
Tratamentul experimental nu a oprit răspândirea cancerului la toţi pacienţi. În cazul unui pacient, cancerul nu a mai evoluat iar la doi ani de la începerea tratamentului nu a mai apărut la analize.
Însă studiul este la început şi va fi nevoie ca terapia să fie aplicată unui număr mai mare de pacienţi.
"Celulele T informează sistemul imunitar că în corp se dezvoltă celule canceroase care trebuie distruse", au explicat cercetătorii modul în care acţionează terapia pentru publicaţia Science Translational Medicine.
Specialiştii au mai spus că următorul pas va fi ca această tehnică să fie combinată cu alte terapii care pot mări numărul şi eficacitatea celulelor T.