Chiar dacă economia României se poate încadra nominal în parametrii pentru euro, convergența economiei reale rămâne încă o problemă. Ceea ce înseamnă că ținte de aderare la euro din 2015 să fie cam prea optimistă, după cum consideră și analiștii X-Trade Brokers România.
România îndeplinește, în prezent, două dintre cele cinci criterii de convergență la euro. Cursul de schimb a rămas stabil după deprecierea rapidă de la sfârșitul lui 2008 și începutul lui 2009, cu o bandă de fluctuație de 9% de atunci, în care este inclusă și panica creată de majorarea TVA, care a împins cursul către 4,4 lei pe euro.
Datoria publică, deşi în creştere, este încă în parametrii acceptabili, România fiind în zona de top a clasamentului cu un nivel de 30,8% din PIB, mult sub media UE de 80% şi ţinta setată la 60%. Rata anualizată a inflaţiei este, pe de altă parte, cea mai ridicată din UE, de peste 8% în martie. „Inflaţia va trebui coborâtă, iar deficitul public redus în continuare prin ajustări structurale. Aceste obiective ar putea fi teoretic atinse, însă unele riscuri rămân. Scăderea ratei de dobândă nominale pe termen lung în marja agreată (2% peste cea a celor trei state cu cea mai slabă inflaţie) ar putea fi adusă o dată cu încrederea pieţei în capacitatea de menţinere a unei inflaţii scăzute şi stabile”, spune Victor Safta, directorul X-Trade Brokers România.
Din acest punct de vedere, obiectivul 2015 poate fi o motivaţie (reformele trebuie continuate), iar euro ar veni ca o recompensă. Dar obţinerea notelor de trecere nu va fi de ajuns, este necesar ca indicatorii să se încadreze solid şi sustenabil în timp, într-un interval confortabil. „ Cosmetizarea datelor pentru a se obţine la limită trecerea stachetei poate fi o tentatie pentru mediul politic, dar şi un pericol pentru economie. Intrarea României nepregătită în uniunea monetară ar putea aduce probleme, i