Munca la negru se pedepseşte de acum înainte cu închisoarea, iar perioada de preaviz va fi mărită. Acestea sunt doar două dintre modificările cele mai importante ale Codului Muncii, care intră în vigoare luni, 2 mai.
Sindicatele sunt nemulţumite de noile prevederi ale Codului Muncii şi acuză că au fost impuse fără dialog de Guvern împreună cu organizaţiile patronale.
Sindicaliştii apreciază că noile reglementări vor avea ca principale efecte defavorizarea angajaţilor şi exodul forţei de muncă.
Se triplează amenzile pentru cei care folosesc munca la negru, iar în cazul în care sunt folosiţi mai mult de cinci angajaţi, intervine şi pedeapsa penală: închisoarea de la 1 la 2 ani sau amenda penală.
De asemenea, o persoană care lucrează fără contract de muncă poate primi o amendă cuprinsă între cinci sute şi o mie de lei.
Apoi, perioada de probă s-a prelungit la 45 de zile pentru funcţiile de execuţie (faţă de 30 de zile) şi la 120 de zile (de la 90) pentru funcţiile de conducere.
Contractele pe perioadă determinată pot fi prelungite până la o durată de trei ani (faţă de o perioadă de doi ani, cum era până în prezent).
În plus, se abrogă articolul care prevede că absolvenţii instituţiilor de învăţământ se pot încadra la debutul în profesie pe baza unei perioade de probă de cel mult şase luni.
Contractele temporare de muncă pot dura trei ani şi nu doi. Se abrogă articolul care prevedea angajarea succesivă pentru perioadele de probă a mai mult de trei persoane pentru acelaşi post.
Se stabilesc obiective individuale de performanţă şi criterii de evaluare a angajatului, care vor fi scrise în contractul de muncă. În cazul concedierilor colective se va ţine cont de criteriile de performanţă şi nu de cele sociale.
Autorităţile apreciază că noul Cod al Muncii va crea 90 de mii de noi locuri de muncă şi că va duce la