Spre deosebire de București, care nu profită de cele două cursuri de apă (Dâmbovița și Colentina) pentru a-și dezvolta turismul, Londra știe să-și pună în valoare Tamisa, fluviul care traversează metropola de la vest la est. Acesta permite și astăzi accesul vapoarelor spre și dinspre Marea Nordului. La intervale precise de timp (5-10 minute), vaporașele asigură transportul turiștilor, dar și al localnicilor, de la O2 Arena până la ”Ochiul Londrei”.
REZUMAT EPISOD PRECEDENT: La puțin timp după ce am descoperit zona Greenwich, de unde urma să se dea startul în Maratonul Londrei, am plecat spre ”Millennium Dome”, construcția ridicată pentru a se celebra trecerea în mileniul III. Am văzut complexul unde se află și sala de 23.000 de locuri care va găzdui întreceri din cadrul Jocurilor Olimpice 2012. Nu înainte de a trece pe Trafalgar Road, prin zona în care totul amintește de marina regală și de Amiralul Nelson, cel care a pus capăt visului împăratului Napoleon I de a invada Albionul (a distrus flota franceză la Trafalgar).
De la ”O2 Arena”, așa cum îi spune acum Domului Mileniului, poți ajunge spre centrul Londrei fie cu metroul, fie cu autobuzele etajate specifice orașului. Mai există, însă, o variantă. Vaporașul. Și îl aleg pe acesta, mai ales că astfel pot vedea întreaga metropolă sau mai bine zis centrul ei, cu toate monumentele și clădirile importante, de pe apă.
La îmbarcare, nimeni nu mă întreabă dacă mi-am luat bilet. Verificarea se face la coborâre, iar ”mateloții” sunt echipați cu aparate electronice precum cele folosite acum și de controlorii RATB. În cazul în care n-ai apucat să plătești înainte de îmbarcare nu te alegi cu amendă, ci ești pus să achiți contravaloarea unei călătorii integrale.
”O2 Arena”, văzută de pe ponton
Foto: Marian Burlacu
Vaporașele de agrement asigură transportu