Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi spune că se aşteaptă la falimentul multor firme mici, o dată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii. Pedepsele mai aspre pentru munca la negru vor fi o piatră de hotar pentru micii întreprinzători.
Iaşi: Unde să nu cauţi un job. Vezi aici lista companiilor care angajează „la negru“
De astăzi, cine foloseşte angajaţi fără contract de muncă riscă să ajungă la închisoare. Noul Cod al Muncii îşi propune în primul rând să elimine munca la negru, prin sancţiuni aplicate atât companiilor, cât şi salariaţilor.
Astfel, noul set de legi introduce pedeapsa cu închisoarea pentru angajatorii care au peste cinci angajaţi „la negru", dar şi amenda pentru angajaţi, cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. „Înainte nu exista sancţiune pentru angajat. Acum au fost introduse, pe lângă amenzi, şi sancţiuni complementare pentru firme, precum interzicerea dreptului de a participa pentru o perioadă de cinci ani la licitaţii publice", a precizat George Albulescu, şeful ITM Iaşi.
Iaşi: Amenzi de 11.000 de lei pentru munca la negru într-o singură zi
Mai mult, dacă în vechea legislaţie persoanele care lucrau la negru şi erau depistate de inspectorii de muncă trebuiau angajate cu salariul minim pe economie, acum acestea trebuie să primească cel puţin salariul mediu brut. „Acesta este de 2.000 de lei, iar angajatorul trebuie să achite şi dările aferente la bugetul de stat pentru perioada în care se poate dovedi că angajatul a lucrat la el la negru", a completat Albulescu.
Nu mai puteţi angaja femei pentru curăţenie „cu ziua"
Acesta este de părere că în judeţ vor fi probleme în ceea ce priveşte sectorul agricol. „Acesta este un domeniu unde cu siguranţă există muncă la negru, dar abia caum apar normele de aplicare a Legii Zilierilor. Proprietarii de pământ nu vor mai putea angaja zilie