Reţeaua PlayStation a fost victima unui atac informatic de proporţii în cadrul căruia un hacker a reuşit să obţină baza de date cu informaţiile celor 77 de milioane de utilizatori. Jurnaliştii revistei americane Wired au realizat o listă a celor mai probabili suspecţi. Fiecare dintre ei foloseşte tehnici diferite şi urmăreşte alte scopuri.
Reţeaua PlayStation - ţinta celei mai mari spargeri informatice din istorie. 77 de milioane de jucători - afectaţi
Gruparea Anonymous
Hackerii grupării Anonymous sunt renumiţi pentru colaborarea cu WikiLeaks. Cele mai multe dintre atacurile lor informatice sunt îndreptate asupra corporaţiilor care se opun dezvăluirilor WikiLeaks. Spargerile Anonymous nu ţintesc obţinerea unor informaţii confidenţiale ci blocarea temporară a serverelor sau a paginilor web. Cu toate acestea, la doar câteva zile înaintea spargerii reţelei PlayStation, gruparea s-a arătat nemulţumită de decizia companiei Sony de a-l acţiona în instanţă pe George Hotz, un hacker american renumit pentru că a postat pe internet detalii despre cum poţi accesa reţeaua de jocuri fără a plăti.
Reprezentanţii Anonymous au declarat că nu au avut nicio legătură cu spargerea reţelei PlayStation. Deşi ei au devenit faimoşi în urma obţinerii accesului la infrastructura informatică a mai multor companii, obţinerea informaţiilor personale ale clienţilor acestora nu se potriveşte cu modul lor de operare. Cel mai probabil, ei sunt nevinovaţi, conchid jurnaliştii americani.
China
Hackerii chinezi au fost responsabili pentru unele dintre cele mai sofisticate atacuri informatice din ultimul timp. Ţintele lor sunt, în general, companiile de tehnologie din Silicon Valley (precum Google), grupările pentru drepturile omului sau firmele care lucrează cu Departamentul american de apărare. De obicei, ei reuşesc să obţină accesul la reţelele acestor companii pri