Preţurile la benzină şi motorină vor fi afişate pentru fiecare staţie de distribuţie în parte, a anunţat compania OMV Petrom.
Guvernanţii nu vor avea nici o piedică din partea Comisiei Europene dacă vor lua decizia de a îngheţa preţurile carburanţilor. Însă, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale Concurenţă din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles, Marisa Gonzalez Iglesias, citat de Mediafax, o astfel de măsură s-ar aplica tuturor companiilor de pe piaţă fără a favoriza societăţile cu capital de stat.
„Regulile competiţiei ar putea fi teoretic încălcate doar dacă îngheţarea preţurilor nu s-ar aplica tuturor companiilor de pe piaţă şi ar oferi avantaj unei societăţi cu capital de stat, dar nu este cazul în România", a declarat Marisa Gonzalez Iglesias.
În urmă cu două săptămâni, premierul Emil Boc solicitase Consiliului Concurenţei să analizeze dacă preţurile la combustibili pot fi îngheţate, având în vedere frecvenţa mare a majorărilor şi depăşirea pragului de 6 lei/ litru la unele sortimente.
Preţuri pentru fiecare staţie
În Uniunea Europeană, singurul precedent de îngheţare a preţurilor la combustibili a fost în Bulgaria unde guvernul, îngrijorat de amploarea protestelor de stradă, a aplicat o astfel de măsură pentru 30 de zile. Însă, în Bulgaria decizia de îngheţare a preţurilor la benzină şi motorină a fost luată simultan cu o altă decizie prin care s-a amânat cu încă un an obligativitatea combinării motorinei cu carburant bio, ceea ce a mai redus din scumpirile carburanţilor.
Rumoarea care era provocată periodic de informaţiile transmise de companiile producătoare care anunţau preţuri de referinţă crescute de la o zi la alta va fi domolită în perioada următoare. Astfel, un prim-pas a fost făcut de principalul producător de petrol din România, OMV Petrom care a renunţat la publicarea infor