FILE DE ISTORIE. Controlul Realitatea TV a reprezentat atuul lui SOV în relaţia cu instituţiile statului şi cu politicienii. Sursa: VLAD STĂNESCU
Văzută drept una dintre cele mai importante mişcări de pe piaţa media din ultimul deceniu, achiziţionarea Realitatea TV avea să însemne pentru Sorin Ovidiu Vîntu, acum aproape şapte ani, pasul decisiv către creşterea influenţei ştirbite după prăbuşirea FNI.
De altfel, SOV nu s-a oprit doar la postul de televiziune, ci a construit unul dintre cele mai influente trusturi media. A ajuns să controleze "Academia Caţavencu", Radio Guerrilla, "Cotidianul", "Gardianul", Money Channel, Romantica TV, o serie întreagă de reviste, dar şi agenţia de presă NewsIn.
Nu şi-a asumat însă trustul decât foarte târziu. "Am preferat întâi să construiesc un produs media extrem de credibil şi abia după aceea să-mi asum această televiziune".
Şi, după asumare - aşa cum arată stenogramele discuţiilor interceptate de anchetatori în dosarul în care este cercetat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, dar şi cele din dosarul în care a fost arestat zilele trecute - Sorin Ovidiu Vîntu nu a ezitat să impună politici editoriale prin intermediul "locotenenţilor săi de presă".
Deviza lui SOV: Jurnalistul e liber. Liber să plece
Şefii instituţiilor media urmau să afle, direct de la SOV, că aveau, de fapt, sarcina de a construi "organizaţii" care să răspundă comenzilor patronului. Iar, în opinia mogulului, libertatea jurnalistului s-ar traduce sec: "Are toată libertatea de pe lume: poate pleca când vrea dacă nu-i convine".
În paralel, a sfidat nu doar instituţiile statului, ci şi pe cetăţeni cu declaraţii precum "Întăriţi-vă statul!" - aruncată în direct, în studioul televiziunii pe care o controla, în replică la afirmaţia jurnalistului Cătălin Tolontan: "Avem un sta