* În ultimii doi ani, au fost concediaţi aproximativ 6.000 de angajaţi media
* Libertatea presei s-a aflat în scădere pentru al treilea an consecutiv
Anul 2010 a fost unul dificil pentru libertatea de exprimare, precizează cel mai recent raport Freeex despre Libertatea Presei în România, dat ieri publicităţii. Astfel, România s-a situat pe locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei ("Press Freedom Index 2010"), realizat de organizaţia Reporteri fără Frontiere. Ţara noastră a coborât cu două locuri faţă de anul precedent. Libertatea presei s-a aflat în scădere pentru al treilea an consecutiv (anul 2007 - locul 42, anul 2008 - locul 47, anul 2009 - locul 50, anul 2010 - locul 52).
Piaţa media a fost în continuare puternic afectată de criză. Tirajele mai multor ziare s-au înjumătăţit faţă de anul precedent. În ultimii doi ani, au fost concediaţi aproximativ 6.000 de angajaţi media (jurnalişti şi personal tehnic). De la începutul crizei, peste 60 de ziare locale au fost închise. Au existat numeroase schimbări manageriale şi de acţionariat în presă.
Raportul FreeEx precizează: "Imixtiunile politicului şi a intereselor obscure în activităţile editoriale ale unor instituţii de presă/ publicaţii au avut repercusiuni negative şi în sfera de business. În luna august, grupul media german WAZ şi-a anunţat decizia de a se retrage de pe piaţa media din România. Principalul motiv invocat a fost politizarea (distorsionarea politică a) informaţiilor din presă, determinată de < oligarhii [care - n.r.] îşi cumpără ziare şi reviste, nu atât pentru a face bani, ci pentru a obţine pe această cale influenţă politică >, potrivit preşedintelui WAZ, Bodo Hombach".
Anul trecut, marii patroni de presă au fost în centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu pentru şantaj, Dan Voic