Ilie Balaci descrie circumstanţele în care marea echipăa Craiovei vindea punctele în anii 70-80, lupta inegală cu Dinamoşi "arbitrajul" celor aflaţi la retrogradare. Totul, pe banigrei.
A fost printre cei mai mari fotbalişti ai României. Unii spun, cuargumente, că a fost chiar cel mai mare.
Şi-a început cariera la naţională la 17 ani, iar la echipa de club,la 16. Şi-a încheiat-o în plină glorie, la nici 28 de ani, dincauza unei accidentări la tendon. Lui Ilie Balaci i se spune"Minunea blondă", dar el nu se agaţă de acest apelativ. Spune,însă, simplu, că "Universitatea Craiova s-a născut şi a murit odatăcu mine". 1972-1985, 13 ani în care Bănia a gustat din hranazeilor, nectarul victoriei, servită de, poate, cea mai bună echipăde club din ţara noastră. De trei ori titlul, de patru ori CupaRomâniei, într-o perioadă în care Dinamo şi Steaua călcau pecadavre pentru a-şi atinge scopurile. Şapte trofee cucerite şialtele vândute pe bani grei, după cum recunoaşte Ilie Balaci,într-un interviu în care explică lucruri pe care presa vremii nu aavut voie să le spună.
Cui i se datorează, de fapt, apariţia "Craiovei Maxima", cu cine şicum s-a bătut generaţia lui Balaci pentru trofee, de ce au vândutmeciurile marii jucători ai Băniei, cu cât erau plătiteperformanţele şi cum se stabileau, în anii 70-80, echipeleretrogradate, toate le veţi afla într-o discuţie în care căpitanulprimei formaţii româneşti calificate în semifinalele unei cupeeuropene a încercat să zugrăvească tabloul real al luptei dincampionatul României acum trei decenii.
"Nevoia teîndeamnă"
-Domnule Balaci, în cei 13 ani în care aţi jucat laseniorii Universităţii Craiova, echipa a câştigat trei campionate,s-a clasat de trei ori pe locul doi şi de încă trei ori pe locultrei. Când a jucat "la titlu" şi când i-a lăsat pealţii?
-Craiova Maxima voia permanent