Fumatul pasiv creşte riscul bolilor de inimă în rândul băieţilor, din cauza faptului că le creşte nivelul tensiunii, arată un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota. În cazul fetelor, specialiştii, coordonaţi de dr Jill Baumgartner, susţin că fumatul pasiv duce la o scădere a tensiunii arteriale, informează Daily Mail.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au supus un grup de 6.400 de tineri, fete şi băieţi, unor diferite analize pentru a vedea ce efect are fumatul pasiv asupra minorilor. Jumătate dintre voluntari proveneau din familii fumătoare, în timp ce a doua jumătate a subiecţilor proveneau din familii care nu fumau.
Astfel, experţii au constatat că fumatul pasiv afectează mai mult sănătatea băieţilor decât a fetelor, aceştia având un nivel crescut al tensiunii arteriale încă de la vârste fragede, fapt ce arată predispoziţia spre boli de inimă.
"Această descoperire sugerează că ceva din gena feminină poate oferi protecţie împotriva modificărilor vasculare provocate de fumatul pasiv. Următorul pas este să descoperim care este factorul care protejează fetele de fumul de ţigară", precizează dr. Baumgartner.
Mai mult, studiile anterioare au demonstrat că persoanele expuse la fumul provenit de la ţigările altor persoane se confruntă cu un risc sporit de a prezenta diverse deficienţe auditive. Oamenii de ştiinţă consideră că fumul de ţigară poate să întrerupă fluxul sangvin de la nivelul capilarelor din ureche. Astfel, organul auditiv este privat de oxigen, fapt ce conduce la o acumulare de reziduuri nocive, care declanşează deficienţe auditive. Această vătămare a urechii interne este diferită de cele cauzate de expunerea la zgomot sau de procesul de îmbătrânire.
Fumatul pasiv creşte riscul bolilor de inimă în rândul băieţilor, din cauza faptului că le creşte nivelul tensiunii, arat