In ultimele trei secole, in unele, daca nu in toate partile lumii, marimea, forma si longevitatea corpului uman s-au schimbat mai mult si mai repede decat in mileniile anterioare.
Aceasta schimbare in treptele evolutiei are loc intr-un interval de timp infinit mai mic decat standardele impuse de teoria darwiniana, sustine economistul Robert W. Fogel, castigator al premiului Nobel.
Teoria Darwin la ... minut
De aprope trei decenii, Robert W Fogel a incercat sa inteleaga ce spun marimea si forma corpului uman despre schimbarile economice sociale din istorie si ... invers.
"In secolul XX, rata schimarilor tehnologice si a psihologiei umane a fost remarcabila", spune Fogel, intr-un interviu telefonic, acordat NY Times, adaugand ca, "mai mult, o sinergie intre avansul tehnologic si cel psihologic reprezinta ceva mai profund decat o simpla adunare a celor doua".
Aceasta "evolutie tehnopsihica", alimentata de imbunatatirea metodelor de producere a hranei si perfectionarea sistemului sanitar, a depasit intr-atat evolutia traditionala, incat oamanii de azi nu se mai diferentiaza doar de restul speciilor, ci si de toate generatiile precedente de Homo sapiens.
Fara imbunatatirile aduse in secolul XX nutritiei, sistemului sanitar si medicinei, doar jumatate din populatia Statelor Unite ar fi azi in viata, considera Samuel H. Preston, unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori in domeniul demografiei si sociolog la Universitatea Pennsylvania.
Ca exemplu, in America:
In 1850, media la barbati
inaltime: 1,70 m
greutate: 66,2 kg
speranta de viata: 45 ani
In 1980, media la barbati
inaltime: 177,8 m
greutate: 78,9 kg
speranta de viata: 75 ani
Peste Atlantic, in timpul Revolutiei, un francez in jur de 30 de ani ca