Gătiţi la foc tare, într-un timp cât mai scurt, \"prăjiţi\" în tigaia de teflon într-o linguriţă de ulei şi aburiţi legumele ca să nu-şi lase vitaminele în apă. Şi tigaia \"wok\" scurtează mult timpul de preparare. Sursa: ARHIVA EVZ
A găti sănătos nu înseamnă a sta ore în şir în bucătărie, ca pe vremea bunicii. Pentru a păstra intacte vitaminele şi nutrienţii, gătiţi la temperaturi înalte, într-un timp cât mai scurt, cu puţină grăsime.
Tigaia de teflon, grillul, tigaia "wok", oala cu presiune şi aparatul de gătit la aburi sunt instrumente indispensabile care simplifică munca în bucătărie şi păstrează proprietăţile alimentelor.
Iată metodele cele mai bune şi rapide pentru a găti sănătos.
1. Gătiţi la foc mare, într-un timp cât mai scurt
Ciorba clocotită "tradiţional" mai mult de două ore e cu siguranţă gustoasă, dar secată de vitamine, proteine şi greu de digerat.
"Doar gustul mai e de supa care a dat în clocot ore în şir. Majoritatea vitaminelor s-au dus, o mare parte din proteine s-au coagulat şi s-au prins de pereţii vasului, formându-se compuşi greu de digerat. Şi glucidele se pierd, dar, oricum, mâncăm destul zahăr, deci, nu e mare pagubă", explică specialistul în nutriţie Corina Zugravu.
Cea mai sănătoasă, dar şi cea mai rapidă tehnică de gătit este la foc mare, într-un timp cât mai scurt. "Cu cât tratamentul termic este mai scurt, cu atât se conservă mai multe vitamine şi nutrienţi. Acasă este foarte greu să gătim la 150 de grade C, dacă nu avem oală sub presiune. La oala cu presiune, şi carnea cea mai tare este fiartă în zece minute. În plus, fără urmă de germeni", adaugă specialistul în nutriţie.
2. Sotare versus prăjire
Sotarea este o prăjire la o temperatură mare, într-un timp cât mai scurt, în mai puţin ulei şi mai multă apă, cu cât mai puţine pierderi de