România a câştigat în luna aprilie primul proces de infringement intentat de Comisia Europeană, dar mai are de făcut faţă altor 45 de proceduri pornite împotriva sa.
Anul acesta Comisia a trimis autorităţilor române noi atenţionări privind încălcări ale dreptului comunitar şi numai în cursul acestei luni CE a transmis ţării noastre încă două avize privind încălcarea normelor europene, unul are în vedere preţurile reglementate în domeniul energiei, iar cel de-al doilea poluarea aerului din mai multe oraşe.
Astfel s-a ajuns ca ţara noastră să primească în decursul celor patru ani de la aderarea la UE 25 avize motivate şi 45 de somaţii. Alte peste 300 de cazuri de aplicări eronate ale directivelor europene au fost clasate de-a lungul timpului.
În acest moment, România trebuie să îşi adapteze legislaţia în peste 40 de domenii. Printre acestea, reglementarea pieţei energetice şi poluarea aerului în marile oraşe deja sunt probleme vechi asupra cărora specialiştii europeni atarg atenţia autorităţilor române de câţiva ani.
Taxa auto a declanşat prima procedură de infringement
Prima somaţie în cadrul unei proceduri de infringement a fost transmisă României la mai puţin de trei luni de la aderarea la UE. Astfel, pe data de 21 martie 2007, Guvernul era avertizat că modalitatea de impozitare a autovehiculelor second-hand nu respectă reglementările europene. După patru ani şi mai multe acte normative adoptate pe marginea acestei taxe, problema nu a fost încă soluţionată pentru că la începutul acestei luni judecătorii Curţii Europene de Justiţie au decis că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României. În acest fel, autorităţile de la Bucureşti sunt puse în situaţia de a returna această taxă către plătitori.
România riscă