În aşteptarea dezgheţului de pe piaţa imobiliară, dezvoltatorii imobiliari încearcă să găsească soluţii de supravieţuire. Închirierea este una dintre acestea. Pentru a nu rămâne cu marfa nevândută, companiile imobiliare fie au lansat oferte de finanţare direct la dezvoltator, fie au scos la închiriat locuinţele respective.
„Avem disponibilitate în orice sens", spune Dan Ioan Popp, acţionarul principal al companiei de dezvoltare Impact Developer&Contractor, unde deţine un pachet de 18% din capital. În ansamblul rezidenţial Greenfield, dezvoltatorul are deja închiriate aproximativ 30 de locuinţe, la preţuri ce pornesc de la 280 de euro în cazul unei garsoniere şi ajung la 450 de euro pentru un apartament cu două camere complet mobilat. „Sunt preţuri foarte bune", ţine să ne convingă omul de afaceri.
Clienţii pe care mizează sunt tinerii care n-au suficienţi bani pentru a cumpăra o locuinţă, dar şi antreprenorii care au nevoie de capital pentru dezvoltarea afacerii şi pentru care achiziţia unei case ar însemna bani blocaţi. „Ansamblurile destinate închirierii oferă un echilibru în cash-flow", spune Florin Chiriţă, director general al dezvoltatorului imobiliar Alf Company.
Compania, care a finalizat anul trecut ansamblul City Lights din Pipera, are în plan construirea unui complex rezidenţial de 120 de garsoniere şi locuinţe cu două camere, destinate, în cea mai mare parte, închirierii. Ideea i-a venit lui Florin Chiriţă după ce a vândut, anul trecut, 16 unităţi în City Lights, către un investitor englez, intermediar pentru mai multe persoane private care urmează să rentabilizeze investiţia prin închiriere, într-o tranzacţie ce s-a ridicat la aproximativ 1,2 milioane de euro fără TVA.
De altfel, închirierea a fost supapa găsită de companiile imobiliare pentru a mai tempera din efectele scăderii drastice a vânzărilor. Anul trecut, Impac