Tinerii de la Liceul Tonitza din Bucureşti s-au întors premiaţi de la concursul Euroscola, organizat la Strasbourg de Parlamentul European. Competiţia le-a adus celor 18 liceeni ceva mai mult decât premiul: şansa de a vedea cultura generală tocită din cărţi la ea acasă, în muzeele din Paris.
La începutul anului, o grupă de liceeni de clasa a X-a de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza" din Capitală au intrat în preselecţia pentru concursul Euroscola, cu un proiect realizat în echipă despre sculptorul Constantin Brâncuşi. Pentru a ajunge la Strasbourg în aprilie, copiii au căutat finanţări la companii ca să-şi plătească biletele de avion şi cazarea, ce urmau a fi decontate după eveniment. Nu au aşteptat ajutor din partea şcolii şi şi-au organizat singuri plecarea în Franţa. Au ţinut neapărat să ajungă în Paris, fiindcă aveau pe listă multe muzee de vizitat.
Unul dintre profesorii de la Tonitza, alături de elevi, la plimbare
Euroscola este un concurs european organizat de Parlamentul European de la Strasbourg. În urma unei selecţii de eseuri şi lucrări creative (desen, pictură, colaje), aproximativ 600 de elevi din toate ţările Uniunii sunt invitaţi pe 8 Aprilie, la Ziua Euroscola, să participe la dezbateri în Plenul legislativului. "Au avut în jur de zece minute să completeze un chestionar cu întrebări de cultură generală, fiecare într-o altă limbă a Uniunii. În una din aceste echipe era şi colega mea, Alexa Cocârlă". Alexa Cocârlea a câştigat una din cele patru cupe Eurogame. Celelalte trei au ajuns în Malta, Portugalia şi Olanda.
„Mesajul nostru este că se poate să profiţi de astfel de oportunităţi, oricâte impedimente ai avea. Asta aş vrea să înţeleagă şi alţi copii", explică Luisa Balaban (16 ani). Ea a fost liderul echipei, de când a găsit anunţul concursului în ziar şi până la întoarcere. Tot ea este cea care