Titlurile companiilor din sectorul farma au evoluat slab anul acesta, însă perspectivele pentru 2011 sunt pozitive, iar interesul investitorilor va crește după rezultatele din primul trimestru.
Sectorul companiilor farmaceutice de la BVB continuă să suscite interes în ciuda unor evoluții ale cotațiilor sub media pieței sau chiar negative. La nivelul întregului sector, indicatorul PER mediu (raportul dintre prețul acțiunii și profitul obținut) are valoarea de 17,1 puncte, conform calculelor BT Securities, la care au fost luate în calcul rezultatele financiare de anul trecut. Nivelul indică o evaluare relativ corectă a acțiunilor, pentru subevaluare ar fi necesar un punctaj mai mic de zece, iar pentru supraevaluare, unul de peste 20 de puncte.
Cu acest nivel, sectorul farma se situează pe poziția secundă la BVB, fiind depășit de cel al materiilor prime și materialelor, cu un nivel de 16,7. Sectorul financiare are un nivel apropiat, de 17,5 puncte, iar restul indică supraevaluare, „campion“ fiind sectorul de utilități, cu 83,8 puncte.
Nu atât de bine stau companiile farma la indicatorul P/BV (price to book value - raportul dintre cotație și valoarea contabilă a acțiunii), unde sectorul consemnează o medie de 1,68, care arată că investitorii plătesc cu 68% peste valoarea contabilă pentru a cumpăra o acțiune. Sectorul farma are cel mai slab indicator P/BV, celelalte sectoare fiind (cu excepția celui financiar) subunitare.
Sinteza Oradea, spre exemplu, are unul dintre cele mai bune punctaje la acest indicator, conform calculelor celor de la BT Securities, cu nivelul de 0,09. Fabrica de produse chimice organice și de bază are însă o capitalizare de doar 16 milioane lei, iar lichiditatea este foarte redusă, de 40.000 lei în ultimele 12 luni.
Lucrurile sunt diferite pentru companiile mari din acest sector, precum Biofarm și Antibiotice. @N_