În faţa indeciziei guvernului, banca centrală susţine ferm aderarea la euro tot în 2015. Euro şi leul vor circula 11 luni în paralel.
Euro ar putea să intre în circulaţie în România în ianuarie 2015, conform calendarului iniţial, însă va fi utilizat în paralel cu leul încă 11 luni, o perioadă mult mai lungă decât cea standard de două luni utilizată la aderarea sau adoptarea euro până acum.
Noutatea este că apare o "rezervă" de timp de 11 luni. Între 1 ianuarie 2015 şi 1 decembrie 2015 euro şi leul ar urma să circule în paralel. În mod normal tranziţia durează două luni.
Ultimele state care au aderat la zona euro, Slovenia (2007), Slovacia (2009) şi Estonia (2011) au avut o perioadă de tranziţie de 16 zile. Celelalte state au avut la adoptare, în 2002, două luni de circulaţie paralelă.
Această perioadă de tranziţie de 11 luni, neobişnuit de lungă, ar putea reprezenta o "rezervă" de timp pentru a ajunge la convergenţa indicatorilor macro, astfel încât aderarea să fie făcută practic tot în 2015.
În primă fază, guvernul renunţase la menţionarea ţintei de 1 ianuarie 2015 în Programul de Convergenţă, un document care se trimite în fiecare an la Bruxelles. Vineri însă situaţia s-a schimbat. Guvernul şi BNR au decis să păstreze termenul 2015 pentru adoptarea euro, obiectivul fiind menţionat şi în Programul de Convergenţă care a fost aprobat de Executiv vineri şi va fi trimis Comisiei Europene, potrivit unor surse citate de Mediafax. Astfel, cele 11 luni "de prelungire" urmează să fie aprobate de Bruxelles.
Premierul Emil Boc a precizat vineri-seară că data exactă a trecerii la euro nu a fost stabilită, urmând să fie agreată cu partenerii europeni.
Propunerea a apărut practic din senin vineri, într-o şedinţă a partidelor din coaliţie la care au participat şi guvernatorul Mugur Isărescu, după ce în ultimele luni autorităţile au