Marius Lixandru, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de MUncă Dâmboviţa, a prezentat astăzi principalele modificări ale Codului Muncii, intrat în vigoare de ieri.
Şeful ITM Dâmboviţa consideră că actul normativ asigură angajatorilor toate pârghiile necesare pentru a nu mai folosi muncitori fără a le întocmi formele legale de angajare. Abia apoi se ajunge la amenzi usturătoare şi chiar la întocmirea de dosare penale pentru utilizarea muncii la negru.
Potrivit noului Cod al Muncii, patronii care apelează la muncitori fără forme legale pot ajunge la închisoare. “Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.
De asemenea, primirea la muncă a pânî la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată”, precizează Marius Lixandru.
Şeful ITM Dâmboviţa a insistat însă asupra modificărilor Codului Muncii care îi ajută pe angajatori să scape de aceste sancţiuni: creşterea perioadelor de probă până la 90 de zile pentru personalul de execuţie; eliminarea interdicţiei privind angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pentru perioade de probă pentru acelaşi post, raportat la maximum 12 luni; prelungirea valabilităţii contractului individual de muncă pe perioadă determinată de la 24 la 36 de luni.
În ceea ce-i priveşte pe angajaţi, Marius Lixandru a precizat că de acum înainte angajatorii care refuză să înregistreze demisia salariatului vor fi sancţionaţi cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei. De asemenea, patronii sunt obligaţi ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă