* de astăzi intră în vigoare noile prevederi ale Codului Muncii * aceasta presupune amenzi sensibil majorate pentru sancţionarea cazurilor de muncă la negru, iar în cazul în care sunt găsite mai mult de 5 persoane fără forme de angajare intervine răspunderea penală a unităţii
* şi persoana care acceptă să muncească la negru poate fi sancţionată: între 500 şi 1.000 lei *
De astăzi intră în vigoare noile prevederi ale Codului Muncii, după ce acesta a suferit în 2011 cele mai importante modificări din ultimii nouă ani. Principalele schimbări aduse vizează în mod special aspecte legate de prelungirea perioadei de probă, a contractelor temporare de muncă şi a contractelor pe perioadă determinată, dar şi majorarea sancţiunilor aplicate angajatorului pentru munca la negru. Dar să le luăm pe rând şi să vedem exact care sunt noutăţile aduse de modificarea CM-ului.
Aşadar, perioada de probă s-a prelungit la 45 de zile pentru funcţiile de execuţie (faţă de 30 de zile) şi la 120 de zile (de la 90) pentru funcţiile de conducere. Mai departe, contractele pe perioadă determinată pot fi prelungite până la o durată de 3 ani (faţă de o perioadă de doar doi ani, cum era până la adoptarea noului CM). În plus, s-a abrogat articolul care prevede că absolvenţii instituţiilor de învătământ se pot încadra, la debutul în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni. De asemenea, s-a abrogat din vechiul cod şi articolul care prevedea angajarea succesivă pentru perioadele de probă a mai mult de trei persoane pentru acelaşi post. O altă noutate adusă este aceea că se stabilesc obiective individuale de performanţă şi criterii de evaluare a angajatului, care vor fi scrise în contractul de muncă, iar în cazul concedierilor colective se va ţine cont de criteriile de performanţă, şi nu de cele sociale.
S-au triplat amenzile pentru munca fără formele legale
Dac