Din punctul de vedere al Americii, lichidarea lui Ben Laden reprezintă, şi o spun chiar mulţi comentatori de la Washington, o foarte importantă victorie dar mai degrabă la nivel moral şi simbolic. Din punct de vedere ideologic putem spune că Ben Laden a fost înfrânt chiar în propria sa tabără, el nu a reuşit să cucerească inimile şi sufletele arabilor şi ale musulmanilor.
După 10 ani de căutari, Osama ben Laden a fost ucis în Pakistan. Este o realizare istorică a Statelor Unite. A fost mesajul preşedintelui american Barack Obama, mesaj care luni dimineaţă a făcut înconjurul lumii. “O victorie a tuturor democraţiilor care luptă împotriva terorismului", cum declara la Paris ministrul francez de externe, Alain Juppé. Începem prin a observa că duşmanul numărul unu al Americii, al occidentului şi al democraţiei dispare într-un moment special, când o bună parte a lumii arabe se luptă pentru mai multă libertate şi adoptă valorile occidentale.
Merită, într-adevăr, să începem cu această observaţie, că revoltele din lumea arabă au reprezentat de fapt cea mai teribilă înfrângere pe care a suferit-o Ben Laden. Iată de ce aş spune că el dispare într-un moment simbolic. Liderul Al Qaida a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-i incita pe arabi şi musulmani într-o luptă fără reţinere împotriva Occidentului.
Ori, ce au strigat milioane de arabi în ultimele luni în Tunisia, în Maroc, în Egipt, în Algeria, în Libia, în Yemen şi în unele monarhii petroliere, ţări ale Golfului? Toţi aceşti manifestanţi au cerut exact ceea ce detesta Ben Laden: democraţie, stat de drept, eventual monarhie constituţională, respectarea drepturilor omului, drepturi pentru femei şi aşa mai departe.
Din punct de vedere ideologic putem spune deci că Ben Laden a fost înfrânt chiar în propria sa tabără, el nu a reuşit să cucerească inimile şi sufletele arabilor şi ale musulmanil