Astăzi conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila a organizat o conferinţă de presă în scopul informării publice asupra modificărilor cu care vine Codul Muncii. Înăsprirea pedepselor pentru munca nedeclarată, majorarea perioadei de preaviz, a perioadei de probă, posibilitatea angajatorilor de a-şi reduce activitatea se numără printre noutăţile cuprinse în Codul Muncii.
În ceea ce priveşte contractul de muncă, principala formă rămâne în continuare contractul pe perioadă nedeterminată. Contractul de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni. Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contrcatul individual de muncă. Au fost introduse criterii de evaluare a activităţii profesionale a salariatului.
Perioada de probă durează cel mult 90 de zile pentru funcţiile de execuţie, cel mult 120 de zile pentru funcţiile de conducere şi cel mult 30 de zile pentru persoanele cu handicap. În cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior, primele şase după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. La sfârşitul perioadei de stagiu angajatorul îi eliberează salariatului o adeverinţă vizată de ITM.
Concedierea colectivă şi demisia
În ceea ce priveşte concedierile colective, în termen de 45 de zile de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă. În cazul demisiei angajatului, angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului.
Termenul de previz la demisie este de cel mult 20 de zile lucrătoare pentru funcţii de execuţie şi cel mult 45 de zile lucrătoare pentru funcţii de conducere.
Timpul de muncă şi de odihnă
Durata timpului