Reţeaua californiană de radiotelescoape ATA cade victimă tăierilor bugetare şi este pusă în stare de conservare.
Criza nu îi iartă nici pe extratereştri. Pe 22 aprilie, ATA a rupt provozoriu contactele cu ET. Allen Telescope Array este o reţea de 42 de radiotelescoape situată în California. În cadrul programului SETI (Search for Extraterestrial Intelligence), aceste telescoape au primit drept misiune să detecteze undele trimise, intenţionat sau nu, dinspre o altă planetă. Din păcate, victimă a tăierilor bugetare, ATA a fost pusă în stare de conservare.
Dacă la început, guvernul Statelor Unite a finanţat multe din proiectele SETI, institutul se bazează astăzi mai mult pe fonduri private. Pe care, însă, criza le subţiază.
Tom Pierson, patronul SETI, cere ajutor. Are nevoie de circa 2,5 milioane de dolari anual ca să menţină ATA în funcţiune şi încă alte câteva milioane în plus pentru a lansa un nou de cercetări asupra “lumilor lui Kepler”.
Kepler este un telesop spaţial însărcinat de NASA cu recenzarea planetelor similare cu Pământul, aşa numitele “exo-Terre”. Savanţii apreciază că acestea ar fi în număr de 1235, toate potenţial locuibile.
În aşteptarea descoperirii civilizaţiilor extraterestre, Tom Pierson caută donatori generoşi, după modelul lui Paul Allen, cofondator Microsoft, care a oferit o bagatelă de 25 de milioane de dolari pentru ATA (care îi şi poartă numele), la înfiinţarea sa în 2007.
Cât de mult merită cheltuiala, fiecare trebuie să aprecieze singur. Întrebarea care frământă omenirea de la începuturile sale – oare suntem singuri în Univers? – se încăpăţânează să rămână fără răspuns în ciuda miliardelor de dolari aruncaţi pe astfel de proiecte.
Reţeaua californiană de radiotelescoape ATA cade victimă tăierilor bugetare şi este pusă în stare de conservare.
Criza nu îi iartă nici pe extratereştri. Pe