Oamenii de ştiinţă au demonstrat că zicala "somnul te ajută să creşti mare" este adevărată. Potrivit experţilor de la Universitatea Emory din Atlanta, somnul joacă un rol esenţial în dezvoltarea copiilor.
Cercetătorii consideră că secreţia hormonului de creştere se accentuează după ce copiii adorm, fapt ce duce la dezvoltarea oaselor. Astfel, s-ar putea explica şi durerile resimţite uneori, noapte, de copii, la mâini şi la picioare, susţin specialiştii.
Studiul a fost efectuat pe 23 de familii, care au fost monitorizate timp de 15 ani, după ce micuţii aveau în jur de un an. "Potrivit rezultatelor cercetării, copiii care au dormit mai mult erau mai înalţi la vârsta adolescenţei, spre deosebire de cei care nu aveau un program bine stabilit de odihnă", menţionează dr. Michelle Lampl, coordonatorul studiului.
Experţii avertizează că părinţii care îşi obişnuiesc copiii să stea treji, chiar şi atunci când le este somn, îi expun pe minori unui risc crescut de a dezvolta tulburări ale somnului. În plus, lipsa somnului scade nivelul de concentrare al minorului.
Pentru că mulţi copii au tendinţa de a dormi ziua şi de a sta treji noaptea, specialiştii recomandă evitarea acestui obicei. Cercetătorii menţionează că somnul este exprem de important mai ales în primii trei ani de viaţă, atunci când organismul este într-o permanentă dezvoltare. Astfel, la vârsta de 12 luni se recomandă aproape 14 ore de somn, la 18 luni sunt indicate 13 ore şi jumătate de somn, la vârsta de doi ani un copil trebuie să doarmă 13 ore, iar la trei ani 12 ore. Începând cu această vârsta, numărul de ore de somn încep să scadă, dar cu toate acestea copilul va dormi seara şi după-amiaza.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat că zicala "somnul te ajută să creşti mare" este adevărată. Potrivit experţilor de la Universitatea Emory din Atlanta, somnul joacă un rol esenţial în dezvoltare