Ministerul Economiei, care deţine 73,5% din acţiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN), a votat împotriva distribuirii sub formă de dividende a 90% din profitul net realizat anul trecut de companie, motivând că aceasta are nevoie de bani pentru investiţii, potrivit hotărârilor adunării generale a acţionarilor (AGA) publicate pe Bursă.
O ordonanţă emisă anul trecut de Guvern obligă companiile de stat să distribuie minimum 90% din profitul net sub formă de dividende. Transgaz a realizat anul trecut un profit net record de 376 mil. lei, din care ar fi trebuit să distribuie dividende de 338,7 mil. lei. Statului i-ar fi revenit dividende în valoare de 249 mil. lei, în timp ce Fondul Proprietatea (FP), care deţine 15%, ar fi încasat 50,8 mil. lei.
Ministerul Economiei şi-a motivat decizia prin faptul că prin distribuirea de dividende Transgaz s-ar putea confrunta cu un deficit de finanţare şi nu şi-ar putea onora obligaţiile investiţionale pentru proiectul construcţiei gazoductului Nabucco.
Conducta Nabucco este un proiect internaţional care-şi propune să conecteze centrul şi vestul Europei cu ţările din zona Mării Caspice, care dispun de rezerve mari de gaze naturale, în vederea reducerii dependenţei de gazele ruseşti. Conducta ar urma să pornească din Turcia şi să treacă prin Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. România este reprezentată în acest proiect de Transgaz, care ar urma să asigure construcţia segmentului din România al conductei. Construcţia ar urma să înceapă la finele lui 2012 şi să fie finalizată în 2015. Costurile totale sunt estimate la 7,9 mld. euro, din care 70% ar urma să fie finanţări asigurate de instituţii financiare.
Ministerul Economiei a mai luat în calcul şi punctul de vedere al agenţiei de rating Standard&Poor's, cuprins în raportul anual al Transgaz, care spune că ratingul Transgaz ar putea fi